Guld och Brons i Skiathlon 2x15km jaktstart

Loppet inleddes med att Anders Södergren ramlade redan i början och såg ut att bli en tung svenskdag. Därefter får Rickardsson som ligger riktigt bra till i fältet en stavavtrampad och får åka ca 1km innan han får byta stav. Dessa tunga situationer gjorde att svenskarna tappade ganska mycket mark. Väl in mot stadion efter halva loppet har Rickardsson och Södergren hämtat igen så de är med i huvudklungan. I det läget ligger ligger Johan Olsson två in till skidbytet och Marcus Hellner i mitten på fältet.

Johan Olsson gjorde ett väldigt snabbt skidbyte och fick snabbt 10m direkt ut från stadion. Han hör då att avståndet ökar när han trycker på lite och bestämmer sig för att köra. I det läget börjar vi även se att Anders Södergren har tagit sig upp i fältet och han och Hellner ligger 3a-4a i fältet. De snackar ihop sig och bestämmer sig för att gå upp och bromsa för att hjälpa Johan Olsson som har 7-8 sekunder. De går upp och sänker farten ett antal gånger på ett riktigt snyggt sätt både Södergren och Hellner. När Johan Olsson har som mest tid till klungan låg det på 26-27 sekunder. In på slutet på näst sista varvet börjar klungan att ta hårt och Johan Olsson verkar grymt trött. Ut från stadion på sista varvet är det ca 11 sekunder upp till Olsson för klungan.

Då gör Legkov en grym satsning på att ta ikapp Johan Olsson. Med sig får han Marcus Hellner, Tobias Angrer och Peter Northug. I det läget känns det som det är upplagt för Northug då de snabbt tar på Olsson. I slutet på en backe händer något med Northugs stav och han orkar inte ta igen det efter den händelsen.

In i sista branten mot stadion kommer Legkov, Angerer och Hellner ikapp Johan Olsson och man tror att de bara ska susa förbi. Hellner går först upp i rygg på Legkov men sedan ser han att Johan Olsson svarar och är den starkare och byter rygg. Det ser ut som Angerer ska släppa men han får sug in i kurvan mot stadion. Svenskarna är först in i stadion då kommer Angerer snabbt och spränger sig in mellan svenskarna innan upploppskurvan. In på upploppet lämnar Hellner de andra han har bara bestämt sig för att vinna. Det ser ut som om Olsson kommer behöva gå en duell mot Legkov på upploppet men han har ingen kraft att vika ut. I och med det plockar Sverige hem guldet och bronset i skiathlon på OS i Vancouver 2010. En riktigt rolig sak att se var det segertecknet Anders Södergren gör när han kommer i mål som 10a efter den laginsats detta var.

Det var ett stort svensk idrottsögonblick som kommer gå direkt in i idrottshistorien.

1. (2) Marcus Hellner (SWE) 1:15:11.4
2. (17) Tobias Angerer (GER) 1:15:13.5
3. (16) Johan Olsson (SWE) 1:15:14.2

2 svar till “Guld och Brons i Skiathlon 2x15km jaktstart“

  1. Emelie skriver:

    Jag satt som fastklistrad framför tv:n när detta hände. Så spännande och roligt att se Svenskarna komma in på stadion efter ett riktigt bra lopp. Guld och brons till Sverige, stora leenden på de Svenska killarna när dem kommer i mål, jag är så stolt!!!

  2. Håcke skriver:

    En fantastisk prestation av båda – ett OS-minne!

Lämna ett svar