Arkiv för kategori ‘Distans’

Svenskt brons i femmilen

Sverige tog hem en bronsmedalj genom Johan Olsson i dagens femmil i OS. Det blev lite av en klungspurt med tolvåkare och Johan Olsson var stark nog att efter fem mil orka spurta hem ett brons.

Petter Northug spurtade ner Teichmann över det långa upploppet men fick en ordentlig match av tysken.

1. (1) Petter Northug (NOR) 2:05:35.5
2. (6) Axel Teichmann (GER) 2:05:35.8
3. (18) Johan Olsson (SWE) 2:05:36.5

Kowalczyk vann tremilen för damer

Justina Kowalczyk vann damernas tremil efter en spurtstrid mot Marit Björgen. Finlands Anna-Kaisa Saarinen tog hem bronset i denna tremil.

Charlotte Kalla slutade på en sjätte plats vilket är bra jobbat av Kalla i klassisk stil. Anna Olsson gör också ett bra lopp och blir nia.

Guld och Brons i Skiathlon 2x15km jaktstart

Loppet inleddes med att Anders Södergren ramlade redan i början och såg ut att bli en tung svenskdag. Därefter får Rickardsson som ligger riktigt bra till i fältet en stavavtrampad och får åka ca 1km innan han får byta stav. Dessa tunga situationer gjorde att svenskarna tappade ganska mycket mark. Väl in mot stadion efter halva loppet har Rickardsson och Södergren hämtat igen så de är med i huvudklungan. I det läget ligger ligger Johan Olsson två in till skidbytet och Marcus Hellner i mitten på fältet.

Johan Olsson gjorde ett väldigt snabbt skidbyte och fick snabbt 10m direkt ut från stadion. Han hör då att avståndet ökar när han trycker på lite och bestämmer sig för att köra. I det läget börjar vi även se att Anders Södergren har tagit sig upp i fältet och han och Hellner ligger 3a-4a i fältet. De snackar ihop sig och bestämmer sig för att gå upp och bromsa för att hjälpa Johan Olsson som har 7-8 sekunder. De går upp och sänker farten ett antal gånger på ett riktigt snyggt sätt både Södergren och Hellner. När Johan Olsson har som mest tid till klungan låg det på 26-27 sekunder. In på slutet på näst sista varvet börjar klungan att ta hårt och Johan Olsson verkar grymt trött. Ut från stadion på sista varvet är det ca 11 sekunder upp till Olsson för klungan.

Då gör Legkov en grym satsning på att ta ikapp Johan Olsson. Med sig får han Marcus Hellner, Tobias Angrer och Peter Northug. I det läget känns det som det är upplagt för Northug då de snabbt tar på Olsson. I slutet på en backe händer något med Northugs stav och han orkar inte ta igen det efter den händelsen.

In i sista branten mot stadion kommer Legkov, Angerer och Hellner ikapp Johan Olsson och man tror att de bara ska susa förbi. Hellner går först upp i rygg på Legkov men sedan ser han att Johan Olsson svarar och är den starkare och byter rygg. Det ser ut som Angerer ska släppa men han får sug in i kurvan mot stadion. Svenskarna är först in i stadion då kommer Angerer snabbt och spränger sig in mellan svenskarna innan upploppskurvan. In på upploppet lämnar Hellner de andra han har bara bestämt sig för att vinna. Det ser ut som om Olsson kommer behöva gå en duell mot Legkov på upploppet men han har ingen kraft att vika ut. I och med det plockar Sverige hem guldet och bronset i skiathlon på OS i Vancouver 2010. En riktigt rolig sak att se var det segertecknet Anders Södergren gör när han kommer i mål som 10a efter den laginsats detta var.

Det var ett stort svensk idrottsögonblick som kommer gå direkt in i idrottshistorien.

1. (2) Marcus Hellner (SWE) 1:15:11.4
2. (17) Tobias Angerer (GER) 1:15:13.5
3. (16) Johan Olsson (SWE) 1:15:14.2

Underbart historiskt ögonblick

Det var ett helt underbart historiskt ögonblick när Sverige tog guld och brons på 2x15km skiathlon. De som tog de svenska medaljerna är Marcus Hellner och Johan Olsson efter en riktig laginsats.

1. (2) Marcus Hellner (SWE) 1:15:11.4
2. (17) Tobias Angerer (GER) 1:15:13.5
3. (16) Johan Olsson (SWE) 1:15:14.2

Sammanfattning på loppet kommer senare.

Anna Haag tog silver i skiathlon

Anna Haag blev tråkigt nog fyra på 10km fritt tidigare i OS. Då bestämde hon sig för att ta en medalj och idag var det dags. Hon tog imponerande nog hem silvret på skiathlonen idag över 2×7.5 km.

1. (6) Marit Bjørgen (NOR) 39:58.1
2. (11) Anna Haag (SWE) 40:07.0
3. (1) Justyna Kowalczyk (POL) 40:07.4

I övrigt blev Charlotte Kalla 8a i dagens träning

Hellner missa bronset med 1.5 sekunder

Hellner var länge i ledning i 15 km fritt för herrar. Någonstans strax efter mitten på loppet börja han tröttna och tappade mycket. Han fick i mål stryk med 1.5 sekund i bronsstriden. Guldet gick till Schweizaren Dario Cologna och silvret till Pietro Piller Cottrer och bronset till Lukas Bauer.

Vår näst bästa svensk Johan Olsson åkte fel inne på stadion och tappade från 6:e till 11:e plats.

Intervju med Kalla efter OS guldet

Olympisk mästare: Tackar känner mig lite förvirrad

Hur kändes slutet på loppet: Försökte hålla farten in i mål och Smigun brukar gå snabbt på slutet.

Fick du höra hur du låg till: Jo men men försökte hålla mig till min plan.

Vill du säga något till alla tittare: Jag vill tacka alla där hemma som hållt sina tummar och tår.

Sista upploppet nära fall: Nej inte alls nära jag hade kontroll (smile)

OS Guld till Sverige och Charlotte Kalla

Charlotte Kalla tog just nu hem ett OS guld på 10 km fritt. Det gjorde hon efter att ha öppnat väldigt starkt och bara ökar fram till sista 2km när hon tappade lite. Det räckte dock till att vinna med 6.6 sekunder över Smigun och 15.9 över Bjoergen som tog bronset. Anna Haag gjorde sitt bästa lopp någonsin och blev fyra idag.

Säger bara Grattis Kalla!

Kalla vann OS-genrepet

Kalla vann dagens OS genrepet för damerna på 10km fritt i Canmore. Det var årets första världscupseger.

På herrsidan vart bäst svensk Markus Hellner på en 6:e plats följt av Johan Olsson på en 7:e plats.

OS genrep för Kalla och co

Ikväll kör Charlotte Kalla, Anna Haag, Anna Olsson och Britta Norgren 10km fritt i Canmore, Kanada. Det är den sista världscup orten inför OS och de tävlar idag och sedan Lördag och Söndag. Detta blir en bra måttstock att se hur svenskorna ligger till inför OS.

Sänds i SVT 2 kl 1820 ikväll.

Även herrarna tävlar ikväll men tyvärr sänder inte SVT det live, utan är ett sammandrag vid 22.00 i SVT 1.